Mijn verhaal

Ik ben Leen Van Barel en ben opgegroeid in en rond Leuven.  Momenteel woon ik in Kessel-Lo, waar ik geniet van het groen op de Kesselse Bergen en van de schoonheid van de Abdij van Vlierbeek.

Van zodra het kon, werd elk studentenkot, elke kamer of appartement waar ik woonde opnieuw geverfd bij aankomst en meestal een paar keer per jaar heringericht door de meubels allemaal op een andere plek te zetten.  Toen ik twaalf jaar geleden een huis kocht, kon ik me helemaal uitleven: vloer tot plafond kreeg alles een nieuwe kleur of behangpapier.

Maar de spullen die ik in de loop der jaren verzameld had, werden steeds doorgeschoven naar een volgende kamer en eindigden uiteindelijk op een zolderkamer…  er was geen doorkomen meer aan.  

Toen ik een aantal jaren geleden overweldigd werd door de drukte van de job en het leven, ben ik stilaan beginnen opruimen op die zolderkamer…  Spullen uit lang vervlogen tijden gingen allemaal door mijn handen en hoofd.  Ze werden soms kordaat, soms met enige heimwee verwezen naar de prullenmand of naar de doos voor de tweedehandswinkel.  

Het vereenvoudigen van leven en wonen begon een fascinatie te worden en ik begon er boeken over te lezen en volgde een cursus “professional organizer”.  Ik breidde mijn opruimterrein verder uit en kasten en bergingen werden aangepakt.  Ik slaagde er steeds beter in om afscheid te nemen van zaken die vroeger onmisbaar leken.  Ondertussen merk ik de voordelen van een huis zonder ballast: er zijn geen spullen die me heel de tijd “roepen”, er is ruimte als ik thuiskom en alles heeft een plek.

Ik mer het effect van deze verandering bij mezelf en hoor de verzuchtingen van vrienden rond mij: dat ze er niet toe komen om eens grondig op te ruimen.  

Kortom: er lijkt nood aan meer opruimen in deze wereld!  Minder spullen betekent minder opruimen en meer tijd en rust voor andere dingen.

Het is ondertussen vast duidelijk: ik word blij van opruimen, maar ook van op reis zijn en dingen ontdekken.  Van een pakkend theaterstuk.  En van het begeleiden van een groep op reis, daarbij ervoor zorgen dat iedereen zijn/haar plekje en ritme vindt!  En ik hou ook van grappige mensen en van bloemen in de tuin en op de keukentafel.  En van de Muppets en Harry Belafonte!  en… en ook nog van…. en…..

Nope, wat het “blij worden van” betreft: daar doen we niet aan minimalisme!